Naturens buffet: 17 havørne til middag i Vildmarken
Saksfjed Vildmark har længe været et godt sted at se havørne, men for nylig blev området alligevel centrum for et sjældent og spektakulært syn. Et ådsel af en dådyrkalv tiltrak hele 17 havørne på én gang.
17 flyvende døre samlet på ét sted. Man skulle tro, der var lagersalg i Bauhaus!
Synet af 17 majestætiske rovfugle samlet ét sted skabte både begejstring og eftertanke hos dem, der var heldige nok til at opleve det. Men bag fascinationen gemmer sig også et vigtigt perspektiv.
”Hvor imponerende det end er med 17 havørne om ét dådyr, er det kun en skygge af den natur, vi engang havde. For blot få tusind år siden var det ikke dådyr på 30 kg, men kæmper som vildheste på 300 kg, urokser på over 1000 kilo og skovelefanter på flere tons, der levede og døde i den danske natur,” forklarer Jens Thorving Andersen, naturformidler i Saksfjed Vildmark.
Når sådan et dyr døde, tiltrak det en hel armada af ådselædere – ikke bare havørne, men også ulve, biller, sommerfugle og et væld af andre insekter, fugle og pattedyr. Ét dyrs død betød mange andres overlevelse.
I dag er de store dyr stort set forsvundet fra landskabet, og dermed også de enorme mængder energi og næring, som de bidrog med til andre arter efter deres død. Et syn som det i Saksfjed Vildmark minder os ikke bare om, hvad vi har – men også om, hvad vi har mistet.
Samtidig bliver det et billede på, hvor lidt der egentlig skal til for at skabe storslåede naturoplevelser – og hvor vigtigt det er at give naturen plads og mulighed for at udvikle sig frit. For når vi giver plads til døden, udfolder livet sig – og så kan vi opleve en natur med langt mere dynamik og rigdom.
